Pratite nas na Facebooku

Celer kao lijek

Written By Unknown on utorak, 8. listopada 2013. | 07:37

Celer (Apium graveolens) je biljka mesnata, gomoljasta, debela korijena. Uzgaja se u vrtovima kao vlo cijenjeno povrće upravo zbog svoje ljekovitosti. Miris celera nekima je neugodan, okus je sirov, aromatičan i oštar, no kuhani celer je vrlo ukusan. Cvate od lipnja do rujna, pa do konca kolovoza, a gomolje iskopavamo od sredina rujna sve do zime.

Ljekovitost

Ljekovitih tvari ima najviše u prijesnu, svježe iscijeđenu soku iz gomolja, stabljika i listova. Listove uzimamo što manje da sok ne bi bio gorak. Sok uzimamo tri puta na dan prije jela, sam ili pak pomiješan s drugim sokovima. Umjesto soka još je bolje celer konzumirati kao jelo, varivo i salatu. Sok popravlja krvnu sliku i povoljno utječe na prokrvljenost organizma i općenito na cirkulaciju u tijelu. Kod kožnih bolesti naribamo zajedno celer i jabuku, dodamo po volji orase i šećer i to uzimamo za jačanje krvi. Uveliko pomaže kod plućnog katara, grčeva u prsima s napadajima straha, kod nadimanja, slabog želuca te nedostatka teka. Liječi bolesti što ih uzrokuje pomanjkanje vitamina jer sadrži obilje vitamina A, B, C i E. Sok je izvrstan za giht, reumu i vodenu bolest: za tu svrhu pijemo češće po 2 do 3 jušne žlice soka. Sok znatno pospješuje izlučivanje mokraće. No za bubrežne bolesnije ipak je prejak!
Bubrežni bolesnici ga smiju uzimati samo vrlo umjereno. Osim toga tko uzima sok od celera, ne smije imati poteškoća sa srcem. Imamo li upalu bubrega, celer ne smijemo uzimati. 

Dijabetičari bi celer trebali što više jesti u juhama i umacima jer povrh svega znatno pospješuje probavu. Sok dobro regulira mjesečnicu, ali ga ne preporučamo trudnicama jer bi kod njih mogao izazvati poteškoće. Nasjeckani svježi korijen stavljamo na grudi kao oblog kod kvržica u dojkama. Kod otežana mokrenja listove i nasjeckan korijen skuhamo u vinu ili vodi u kašu, koju potom u vrećici toplu polažemo na mjehur. Celer je u svim oblicima vrlo djelotvorna dijeta za dijabetičare. Celer kao začin potiče tek, a pripremljen kao juha, varivo, salata ili na drugi način djeluje okrepljujuće na cijeli organizam. Čaj od celera otklanja prhut i jača vlasište ako njime peremo glavu.
Youtube verzija:

0 komentari:

Objavi komentar