Jednogodišnja je biljka glatke, oble, prugaste stabljike. Veliki su štitasti cvjetovi zlatnožuti, listovi su končasti, plodovi rebrasti i pomalo spljošteni. Miriš aniša je aromatičan i ugodan. Korijenje je ljekovito, a vadi se u ožujku i travnju. Plodovi se zakupljaju u jesen, a zeleni dio cijelo ljeto. Suši se u hladu. Važno je paziti da se aniš ne bi zamijenio s otrovnim štitarkama, stoga je vrlo važno da dobro raspoznajete te dvje biljke. Otrovne su štitarke kukuta (Conium maculatum), mala kukuta ili divlji peršin (Aethusa cynapium) i trubeljika (Cicuta virosa). Ljekoviti dio biljke: upotrebljava se zrelo sjeme (Fructus Anisi vulgaris ili Semen Anisi ili Semen Absinthii dulcis) koje se sabire samo po suhom vremenu. Aniš se smije uzgajati opet na istom mjestu tek nakon 3 godine. Prinos plodova na uzgojnoj površini od 100 m2 iznosi oko 6-10 kg.
Anišov čaj
Anišov čaj je izvrsno sredstvo protiv astme. Odlično pomaže kod dišnih puteva, potpomaže iskašljavanje. Male količine jačaju želudac i crijeva, pospješuju izlučivanje sokova, a kod bronhitisa potiču sluznicu na izlučivanje sluzi. Kod reume dobro ga je dodati drugim pripravcima za utrljavanje. Plodovi se stavljaju u čajeve za čišćenje, jer dobro zagriju cijelu utrobu. Dobro je dodati i kim i slatki aniš. Aniš se ubraja u četiri sredstva za čišćenje, a to su: aniš, šparoga, peršin, celer. Djeluje protiv nadimanja, grčeva, procesa truljenja i vjetrova. Anišovo ulje pomaže protiv nadimanja, smanjuje bolove u grlu, kod promuklosti ako se kapne u vodu za grkljanje. Vino s anišom liječi razne bolesti bubrega i mjehura, olakšava bolno mokrenje, pospješuje menstruaciju. Povoljno djeluje na jetru i slezenu. Kim i koromač djelotvorniji su od aniša, ali ih on uveliko nadmašuje po okusu. Najbolje je pomiješati njihove smrvljene plodove i to u umjeru 1:1:1. Aniš upotrijebljen kao začin povoljno utječe na probavu, spriječava vjetrove. Upotrebljava se u pravljenju peciva, natopljenog u rakiji, dobivamo ukusnu anišovu rakiju za raznolike upotrebe.Yotube verzija:
0 komentari:
Objavi komentar