Ljekovita svojstva
Upotrebljava se čaj od korijena i nadzemnoga dijela biljke ponajprije za jačanje organizma. Sabijeni korijen kao oblog liječi različite upale, primjerice očiju i moždane ovojnice. Na oči stavljamo istucanu biljku, a kod upale moždane ovojnice cijelu glavu i vrat omotamo istucanim korijenom. Taj oblog mijenjamo svakih 12 sati. Za tri dana bolest se obično smiri. Čaj od zelenoga dijela biljke, pomiješan s kaduljom, jača srce i zaustavlja proljev. Kod bolesnih pluća uzimamo tri dijela blaženka te po jedan kadulje, paprene metvice i rutvice, namačemo 24 sata u crnom vinu, potom procijedimo. Bolesnik treba piti svaki dan 3 do 7 puta po jedan gutljaj napitka. Čajem od korijena i zelenoga dijela liječimo upaljenu sluznicu u ustima i grlu, hemeroide.Čaj od korijena jača živce i tijelo kod opće slabosti, poslije dizenterije i proljeva, kod bijeloga pranja, krvarenja iz maternice. Pomaže i kod bronhitisa, bolesti jetre, reume, melankolije. Vino u kojemu se namakao korijen (70 grama na litru) popravlja lošu probavu, zaustavlja proljev, ublažava giht i remumu.
Tinktura (jedan dio korijena i pet dijelova rakije), kao i spomenuto vino liječi i ekceme, lišaje, kroničnu remumu, olakšava smetnje kod mjesečnice i želučane tegove. Treba je uzimati 3 puta na dan po 15 do 20 kapi. Melankolici i ljudi koji imaju slabo srce i želudac trebali bi uzimati 2 puta na dan prašak od korijena na vršku žlice.
0 komentari:
Objavi komentar