Borovnica (juniperus communis) dozrijeva u drugoj ili čak trećoj godini. Sakupljamo ih kad postanu modrikaste, tj. obično u listopadu i studenome. Aromatične su, a iglice imaju okus po smoli, malo gorak. Najlakše ih sakupljamo tako da ispod grma raširimo plahtu ili deku pa štapom otresamo bobice, a potom odstranimo iglice i grančice. Ljudi koji boluju na bubrezima ne bi smjeli konzumirati borovnice, a i trudnice bi trebale izbjegavati bilo kakve pripravke od borovnica.
Ljekovita svojstva
Borovnica je cijela ljekovita, bobice, iglice, grančice. Bobice nadražuju bubrege, stoga ih mogu upotrebljavati samo ljudi zdravih bubrega, ali ne dalje od šest tjedana.
Čaj pospješuje izlučivanje mokraće. Povoljno djeluje kod reumatskih tegoba, astme, ozeblina i mokraćne kiseline.
Liječenje po Kneippu: prvoga dana polako treba žvakati 5 bobica, drugoga dana treba sažvakati jednu više, i tako sve dok se ne dostigne 15 bobica, a zatim opet svakoga dana po jednu bobicu manje, do 5 bobica. Potom treba načiniti prekid od nekoliko mjeseci, nakon toga liječnik će vas uputiti trebate li ovo liječenje ponoviti.
Bobice potiču tek, čaj ublažava kašalj, zaustavlja proljev, pomaže kod nadimanja, žgaravice, bolesti jetre i žuči te reumatizma, pročišćava dušne organa. Jača otpornost organizma na bolesti, liječi pokvareni želudac, i vraća želju za hranom. Ublažava vodenu bolest, obnavlja zglobove.
Rakija od borovnice: 100 g zgnječenih bobica namačemo 14 dana u alkoholu i više puta protresemo bocu. Potom procijedimo i upotrebljavamo za masažu kod išijasa, gihta i reume. Taj pripravak uzimamo i na kocki šećera (po 20 kapi) radi bolje probave. Borovnica je omiljena i kao začin: bobice stavljamo u kacu s kiselim kupusom, dodajemo ih tamnim umacima i mnogim mesnim jelima. Radi pročišćavanja zraka u prostorijama bobice stavljamo na žar i dimimo. Kod zaraznih bolesti bobice žvaćemo.
0 komentari:
Objavi komentar