Pratite nas na Facebooku

Bršljan

Written By Unknown on četvrtak, 3. listopada 2013. | 10:34

Bršljenovi plodovi su otrovne bobice. Po nekim mišljenjima osobito su dobri i ljekoviti listovi bršljana crvenkaste boje koji raste po stijenju. Listove sakupljamo u kolovozu i rujnu, sušimo ih oprezno i polako na zraku a može i na suncu. Tvari iz bršljana zaustavljaju razvijanje nekih gljivica.
Upotrebljavamo 1 bršljanov list na litru bijeloga vina. To pijemo protiv bronhitisa, kašlja, gastritisa, hripavca i astme te kod dekontaminacija od pesticida i radioaktivnoga zračenja.

Čaj

Čaj pripremamo: 1 čajnu žličicu osušenih listova prelijemo s četvrt litre vrele vode, nakon 10 minuta procijedimo, možemo zasladiti medom, te pijemo. Katkad se taj čaj preporučuje kod reumatskih bolesti, tegoba sa žučnim mjehurom, te za čišćenje kože. Bršljan djeluje na srce i žile, liječi bijelo pranje, crijevni i želučani gastritis, regulira neredovitu mjesečnicu. U tom ga slučaju miješamo s rutom,

Uzimamo samo 1 do 2 lista srednje veličine na litru vode, inače se možemo otrovati. Ako dobijemo proljev, to je znak da je doza prevelika. Kad voda zavrije, dodamo list i odmah sklonimo posudu s vatre. Bršljan, dobro zdrobljen, stavimo na kurje oko. To ponavljamo sve dok kurje oko ne otpadne s kože. Ako bršljanovom vodom peremo glavu, uklonit ćemo uši i gnjide. Kupamo li se u toj vodi, nestat će svraba.

Youtube verzija:

0 komentari:

Objavi komentar