Pratite nas na Facebooku

Crna bazga

Written By Unknown on srijeda, 2. listopada 2013. | 02:14


Spada u omiljeno ljekovito bilje. Upotrebljava se bazgin cvijet, lišće, bobice, kora i korijen. Bobice sadrže vitamin C i druge važne vitamine. Od kore se upotrebljava njezin srednji zeleni sloj. Treba biti oprezan jer sirova bazga je otrovna u manjim količinama, stoga je ne treba upotrebljavati kao takvu. Bazgu treba skuhati, svijet joj se osuši naglo i sprema se u zatvorene boce. Bobice se suše ili se priređuju za džem, marmeladu. Čaj od cvijeta: Čajnu žličicu preliti s četvrt litre kipuće vode, nakon toga nekoliko minuta  procijediti i piti tokom dana. Marmelada od bobica: 2 kg bobica zgnječiti te kuhati u malo vode uz dodatak 1/2 kg šećera. Kad veći dio tekućine ispari, smjesu spremiti u staklenke. Marmelada je vrlo ukusna i zdrava. Od bobica kojima se dodaje limun bez kore i nekoliko bobica žutike načinimo sirup u sokovniku. Osvježavajuće je i ljekovito piće spravljeno od cvjetova namočenih u vodi.

Ljekovitost

Čaj ublažava katar u dišnim organima i kašalj, olakšava iskašljavanje, liječi upaljeno grlo, pomaže kod gripe, astme, bronhitisa, početne faze upale pluća, ospica, šarlaha, išijasa, reume i teške prehlade. Čaj od lišća također pročišćava krv i odlično je sredstvo protiv nečiste kože.

Čaj od crne bazge

Za preznojavanje kod vrućice dovoljan je mlak čaj od bazgina cvijeta jer sadrži tvari koje pospješuju znojenje: dvije čajne žličice cvijeta prelije se s četvrt litre vrele vode, nakon 10 minuta procijedi se i pije tokom dana. Čaj od bazgina i orahova lišća također otklanja i nesanicu. Čaj od lišća i kore pomaže kod začepljenosti, ali i kod nemogućnosti zadržavanja mokraće. Kod vodene bolesti skuha se vino s bobicama i pije pomalo ali što češće. Stučeni listovi stavljaju se na bolna mjesta kao oblog. Primjena je kod trigeminusa, tj. neuralgije lica. Lišće je djelotvorno kao oblog i kod hemeroida.
Youtube verzija:

0 komentari:

Objavi komentar