Pratite nas na Facebooku

Čubar

Written By Unknown on ponedjeljak, 14. srpnja 2014. | 10:38


Poznata kao: bresina, ožepek, šetraj, vrisak, vrtni vrijesak.
Latinski naziv: satureja hortensis

Jednogodišnja je biljka, visoka do 40 cm. Uzgaja se pretežno u vrtovima kao aromatična biljka koja je ujedno i ljekovita. Cvate od lipnja do kolovoza. Vrlo je osjetljiva na hladnoću. Upotrebljavamo njezin zeleni dio. Žanjemo je dva puta godišnje: prvi put prije nego što joj izbiju cvjetni pupoljci jer tada ima najveću aromatičnu vrijednost: drugi pak put kad je u punom cvatu, dakle u srpnju. Odrežemo je tik iznad tla, povežemo u manje snopove i sušimo, najbolje u prozračnome potkrovlju. Odrvenjelu stabljiku odrežemo a ostalo zdrobimo i čuvamo u tamnim staklenim posudama.

Čaj 


Čaj liječi proljeve što nastaju zbog vrenja prilikom truljenja, pomaže kod crijevnih i želučanih grčeva, nadimanja i nadražaja na povraćanje: 2 do 3 čajne žličice biljke poparimo s 1/2 litre vrele vode i taj čaj nezaslađen pijemo gutljaj po gutljaj. Kod šećerne se bolesti nakon što se pije čaj znatno smanjuje osjećaj žeđi, tako karakterističan za dijabetičare. Dakako pripravak malo biti nezaslađen. Kad se osjećaj žeđi smanmji, količinu čaja treba također smanjiti. U narodnoj se medicini čubar upotrebljava protiv glista, kod jetrenih i žučnih bolesti. Taj čaj otklanja vjetrove i ublažava grčeve u trbuhu, pospješuje probavu, znojenje te liječi katare. Na živce djeluje okrepljujuće. Još je važniji kao začin: pristaje uz masnu hranu, pečenke, kobasice, uz juhu od povrća, mesa i graha, uz jela sa slaninom te uz pečeni krumpir. Čubar i bosiljak mogu u mnogim jelima gotovo potpuno zamijeniti sol i papar. Mnogima je to vrlo važno.
Youtube verzija:

0 komentari:

Objavi komentar