Bosiljak (ocimum basilicum) se uzgaja na sunčanome mjestu ali u zavjetrini; osjetljiv je na hladnoću. Beremo gornji dio biljke više puta godišnje dok cvate, od lipnja do rujna, te ga sušimo u hladu ili pećnici na temperaturi od 40 C stupnjeva. Osušen je slankastog okusa. Sitno se nasjecka, čuva na tamnome mjestu u dobro zatvorenoj posudi, jer ako ishlapi izgubi vrijednost i kao lijek i kao začin.
Ljekovitost bosiljka
Čaj pijemo radi ublažavanja plućnoga katara, grkljamo njime, on zaustavlja čak i hripavac. Rane koje teže zacijeljuju, liječi oblog od čaja. Čaj pomaže bolesnim mokraćnim putevima: ako su bolesni bubrezi, prehlađen mokraćni mjehur, ako je mokrenje bolno i peckavo. Bosiljak ublažava gastritis, pomaže kod nadutosti, vjetrova i
zatvora, vraća tek. Uspješno smiruje živce, otklanja nesanicu, ublažava
nervozu. Bosiljak možemo kao ukusan i ljekovit začin dodati osobito
jelima radi lakše probave. Pečenim ribama uz bosiljak dodajemo ružmarin i
kadulju. Svježi listovi bosiljka daju hrani osobito dobar okus, a
korisni su za probavu i zdravlje uopće. Bosiljak pospješuje izlučivanje
mlijeka kod majki koje doje djecu. Liječi i afte, ako tim čajem
ispiremo usta. Pčelari bi ispred košnica trebali staviti plitke posude s
čajem od bosiljka zaslađenim medom. Pčele će ostati zdrave i otporne na
pčelinju grižu.
Čaj od bosiljka
Za čaj uzimamo stabljike s listovima osušene biljke: 1 žličicu biljke
prelijemo s četvrt litre vrele vode, nakon 10 minuta procijedimo, te
pijemo pomalo nekoliko šalica na dan, i to samo 8 dana, a nakon stanke
od 14 dana treba nastaviti s liječenjem. Dodajemo mu i brezino lišće. Liječi i bolesnu jetru, vodenu bolest i giht.
0 komentari:
Objavi komentar