Pratite nas na Facebooku

Breza

Written By Unknown on četvrtak, 3. listopada 2013. | 10:08


Breza (betula pendula) je poznata kao ukrasno drvo bijele kore i dugih visećih grana. Raste po šumama i pašnjacima, a sade je u parkovima i vrtovima. Listovi imaju fin, blag miris, a gorka su okusa. Sakupljamo ih u svibnju i lipnju, sušimo ih naglo, u hladu ili na 40 C stupnjeva. Ne kuhamo ih, samo ih prelijemo vrelom vodom! Brezu je dobro miješati s lipinim cvijetom.

Ljekovitost breze

Breza je jako ljekovita, osobito za mokraćne organe, tj. bubrege i mjehur. Čaj pospješuje izlučivanje mokraće i žuči, čak 5 do 8 puta iznad prosjeka. Čaj ne nadražuje bubrege, samo ih pročišćava
Uklanja kamence, pijesak iz bubrega i mjehura, pročišćava krv. Ublažava boli kod gihta i reume
Kod vrućice brezu miješamo s lipinim cvijetom. Znatno ublažava šećernu bolest, pogotovo u početnim fazama. Liječi arteriosklerozu i odstranjuje bjelančevine iz mokraće. Ima antibiotičku vrijednost.
Kupelji od lišća ili kore liječe kožne bolesti, nečistu kožu, svrabež, uklanjaju celulit. Istodobno treba piti brezin čaj za čišćenje iznutra i stavljati obloge od listova. Kod otečene gušterače pijemo čaj od brezine kore: 20 g kore i 10 g korijandera kuhamo u 2,5 dl bijeloga vina. Čajne mješavine: za pijesak i kamence - breza, razgon, pirika, vodopija, za giht i reumu - breza, kopriva, pasji drijen: za vodenu bolest - breza, kopriva, ružmarin, šipak, preslica.
Youtube verzija

2 komentari:

  1. Pozdrav! Riješava li pripravak od breze probleme s prostatom? Ja inače imam problema s upalom mjehura i pokušavam naći načina kako to riješiti ali nekako sve je to kratkotrajno.

    OdgovoriIzbriši