Pratite nas na Facebooku

Grah

Written By Unknown on četvrtak, 5. veljače 2015. | 08:27

grah
Poznat kao: fažol, pasulj
Latinski izraz: phaseolus vulgaris

Cvjetove graha beremo u lipnju, zelene mahune cijelo ljeto a plodove tek kada dozriju. Dobro uspijeva na dobro ugnojenoj zemlji izloženoj suncu. Ne odgovaraju mu previše vapnenasta tla. Za ljekovite svrhe sakupljamo mahune nezrelih plodova graha. Bolje su mesnatije vrste jer su djelotvornije. Mahune graha sadrže glukokinin, tvar sličnu inzulinu. To je dragocjen lijek za dijabetičare jer smanjuje količinu šećera u krvi i mokraći. Između više vrsta graha treba izabrati najbolje. Ljekovitost mu se smanjuje na odveć vlažnoj ili suhoj zemlji.

Zelene mahune graha imaju jak glukokininski učinak. Bolesnici bi cijelo ljeto trebali jesti što više kuhanih svježih zelenih mahuna ploda. Upravo zbog dijabetičara grah sadimo u vremenskim razmacima od prvih tjedana do kasne jeseni. Tako oni cijelo vrijeme mogu uživati svježe zelene mahune. Bolesnici moraju iskoristiti "sezonu graha". Obroci bi trebali biti obilni: bolesnik može pojesti od 4 do 7 kg mahuna na tjedan u podjeljenim obrocima. U krvi će i mokraći imati znatno manje acetona, a šećer će se sniziti za 30 do 40%. Glukokinin se kuhanjem ne uništava. Podrazumijeva se da ćemo za liječenje rabiti i druge ljekovite biljke: lišće od borovnica, stolisnik i maslačak. Od tih biljaka pripremimo mješavinu čaja i pijemo je desetak dan ili pak napravimo na slijedeči način:
  • pripremimo čaj od svake pojedine biljke, tome dodamo imelu ili pelin. Nakon desetak dana nastavljamo liječenje grahovim mahunama ili stabljikom. Čaj od grahove stabljike liječi vodenu bolest, reumu, giht i išijas. Koristan je i kod bolesti bubrega i mjehura: liječi upalu bubrega poslije šarlaha, difterije i tifusa, uklanja bubrežne kamence i pijesak. Rastvara i odvodi mokraćnu kiselinu. Dnevno bi bolesnici trebali piti 2 do 3 šalice čaja. 
Mahune graha kuhamo samo nekoliko minuta, ocijedimo i taj čaj pijemo nezaslađen. Dugo bi kuhanje uništilo mnoge ljekovite sastojke, osim čaja od mahune graha, možemo pripremiti i juhe: 2 do 3 pregršti mahuna kuhamo u 3/4 litre vode dovoljno dugo dok ne ostane pola litre guste juhe, Uzimanje te juhe i čaja od mahuna smanjuje dozu inzulina koju bi bolesnik morao uzimati.

0 komentari:

Objavi komentar