Pratite nas na Facebooku
Početna » , , , » Gorušica

Gorušica

Written By Unknown on ponedjeljak, 14. srpnja 2014. | 18:02

Poznata kao: crna gorčica, crna muštarda, crna slačica, crna vrzina, crni kupus, divlja gorušica, slačica.
Latinski naziv: brassica nigra.

Riječ je o crnoj gorušici jer bijela nema ljekovitu vrijednost. Uspješan je lijek kao oblog ili melem. Upotrebljavamo ili zdrobljeno sjeme ili već pripremljen melem iz ljekarne, brašno od sjemena gorušice.

Zdrobljeno sjeme (100g) smiješamo u kašu, namažemo na platnenu krpu i stavimo je na bolesno mjesto te je tamo držimo 10 minuta primjerice na prsima kod upale pluća ili bronhitisa s vrućicom. Kad uklonimo oblog, kožu dobro operemo čajem od kamilice. Kod djece oblog mora stajati samo 3 do 5 minuta. Taj se oblog upotrebljava za nadraživanje kože kod upale porebrice, reumatskih bolova i za bolju prokrvljenost. Unutarnja uporaba gorušice pomaže protiv crijevnih i želučanih tegoba. Bolesnik bi je morao uzimati čajnim žličicama. Pospješuje tek, dobro djeluje na izlučivanje mokraće, po svoj prilici pomaže i protiv čira na želucu. U tu svrhu možemo uzimati i jestivu gorušicu, običan senf iz trgovine.

Melem od gorušice liječi išijas, giht i reumu. Cvijet služi za utrljavanje protiv bolova u mišićima, uganuća, iščašenja. Goruščini oblozi liječe bronhijalne katare s vrućicom.
Oblogu za dijete moramo dodati 20% svinjske masti da djeluje blaže. Gorušica je i izvrstan začin jer je i ukusna i ljekovita. Pospješuje probavu, pogotovo masnih jela, tako da ona brže odlazi iz želuca te da ih crijeva probave do kraja.

Starijim ljudima olakšava cirkulaciju krvi u probavnim organima.
Gorušica je jako sredstvo i djeluje prilično oštro. Ne smijemo je dugo ostaviti na koži kao melem ili oblog, inače može nastati upala s mjehurićima. Kod prevelike unutarnje upotrebe može izazvati upalu želuca, bubrega, mjehura i crijeva a kod žena mogu nastati smetnje u mjesečnici ili se pak može pojaviti upala jajnika.

0 komentari:

Objavi komentar