Pratite nas na Facebooku

Crveni glog

Written By Unknown on ponedjeljak, 14. srpnja 2014. | 17:50

Poznata kao: bijeli trn, glag, glog, glogić, gloginja, glogavac, pasji trn.
Latinski naziv: crataegus oxyacantha.

Uglavnom je grm srednje veličine, miriše poput badema, a njegovi plodovi imaju brašnast okus. Najbolje uspijeva na glinastom tlu. Cvate u svibnju i lipnju. Cvjetove i listove beremo u svibnju i lipnju, a plodove u rujnu i listopadu. Bobice sušimo rasprostrte (u tankim slojevime) oko tjedan dana na toplome, a tek potom uz samu peć.

Glog je jedan od najdragocjenijih lijekova za srce. Jača i regulira rad srca. Djelotvorno regulira krvni tlak, visok snizuje, ali i niski povisuje ako je srce slabo. Kod starijih ljudi liječi manje upale srčanog mišića. Glog nema nikakvih popratnih štetnih djelovanja, čak i ako ga neprekidno pijemo nekoliko mjeseci. Kod smetnji u radu srca korisniji je od crvenoga naprstka. Pomaže kod mnogih bolesti na živčanoj osnovi, kod napetosti, razdražljivosti, nesanice. Čaj pripremamo od cvjetova i listova ili plodova. Zaslađujemo ga samo medom i pijemo gutljaj po gutljaj.

Plodove možemo i istucati, potom namakati 8 sati u hladnoj vodi, nakratko zakuhati, ocijediti i piti na taške 2 do 3 šalice. Od cvjetova i plodova možemo napraviti i tinkturu. Najbolje je da je preporuči liječnik i da nadzire njezino djelovanje. Glog je izvanredno ljekovit kod srčane slabosti i treba ga uzimati u pravilno odmjerenim količinama.Koristan je i u slučaju pojave vode oko srca, ovapnjenja osrčja, kod mane srčanih zalistaka, kod proširena srca. Glog ublažava i staračke tegobe kao što je klimakterij.

Čaj pijemo i kod bolesti s vrućicom: kod upale pluća, gripe, bronhitisa i kašlja. Čaj smiruje i padavičare za vrijeme napada i nakon njih. Glog je osobito važan kod srčanoga infarkta. Poboljšava naime prokrvljenost koronarnih žila tako da stanice sračnoga mišića dobivaju dovoljno hrane. No samo njegova ustrajna uporaba može dati dobre rezultate. To znači da pijemo čaj od cvijeta 2 do 3 šalice na dan. Zaslađujemo ga samo medom. Tinktura od bobica djeluje protiv bubrežnih kamenaca, gihta, bijeloga pranja. Uzimamo je tri puta na dan po 10 do 15 kapi. 

0 komentari:

Objavi komentar