Pratite nas na Facebooku

Estragon

Written By Unknown on ponedjeljak, 14. srpnja 2014. | 16:55

Poznata kao: trkanj, tarkanj, troskotnica, zmijina trava.
Latinski izraz: artemisia dracunculus.

Vrlo je razgranata kultivirana trajnica, visoka do 120 cm. Na jugu Europe raste i samonikla, na neobrađenu tlu i po stjenovitim padinama. Voli sunčana mjesta. Cvate od svibnja do srpnja. Aromatična je biljka, ugodna okusa. Upotrebljavamo listove koje osušene spremamo u tamne staklenike da ne izgube miris. Još je bolje čuvamo li svježe listove u hladnjaku ili zamrzivaču.

Biljka se uglavnom preporučuje za poticanje teka i kao lijek za želudac. Čaj bi trebali piti neurotičari, oslabjeli ljudi koje muči tjeskoba, žene koje imaju problema s mjesečnicom, bolesnici sa slabim radom bubrega i mjehura. Čaj je i diuretik, dobar je protiv reume i gihta te vodene bolesti. Liječi i lošu probavu te nadimanje. Djeluje i na suvremenu bolest degeneraciju zglobova, artrozu. Kućanice ga vrlo cijene. Za blagdane poslužuju svojim obiteljima ukusnu savijaču s estragonom. Za upotrebu u kuhinji najbolja je svježa biljka. Poznat je i estragonov ocat. Da bi ga se pripremilo, treba samo zeleni dio biljke namočiti u dobar vinski ili jabučni ocat.

0 komentari:

Objavi komentar