Pratite nas na Facebooku

Krupnik

Written By Unknown on ponedjeljak, 14. srpnja 2014. | 15:22

Poznata kao: dusomača, kokošica, oputina, pasja trava, ptičji dvornik, rusno zelje, slak.
Latinski izraz: polygonum aviculare.

Smatraju ga dosadnim korovom, ali i vrlo ljekovitom biljkom. Cijelu biljku bez korijena beremo od lipnja do kolovoza i sušimo je u hladu. Sadrži mnogo vitamina C i silicijeve kiseline. Uspješno je miješamo sa zobenom kašom i preslicom.

Liječi ponajprije pluća, bubrege i mjehur. Za liječenje kašlja i sluzi katara u plućima miješamo jednake dijelove biljke krupnika, podbijela i trpuca. Poboljšava i pročišćuje krv, stoga je vrlo prikladan za proljetnu kuru čišćenja organizma. Tijekom nekoliko tjedana pijemo 2 do 3 šalice čaja na dan. Zaustavlja krvarenja iz maternice, pluća, želuca i hemeroida. Biljka namočena u rakiji otjerat će crijevne nametnike, a namočen u kiselkastomu crvenom vinu pomaže u suzbijanju proljeva, dizenterije, podrigivanja a kod žena u suzbijanju tegoba za vrijeme mjesečnice. Treba ga piti po 3 šalice na dan. Sok ili čaj olakšava bolno mokrenje i odstranjuje pijesak i kamence iz bubrega i mjehura. Dobar je čak i kod šećerne bolesti. Najbolje je ako pijemo gorak čaj, a u krajnjem ga slučaju sladimo medom.

0 komentari:

Objavi komentar