Pratite nas na Facebooku

Dunja

Written By Unknown on ponedjeljak, 14. srpnja 2014. | 15:12

Poznata kao: gunja, kutina.
Latinski naziv: Cydonia oblonga.

Dunja je pomalo nalik na jabuku. Cvate u svibnju i lipnju i ima velike crvenkastobijele cvjetove. Plodovi su nalik na jabuke i kruške. Dlakavi su, zlatnožuti. Sazrijevaju u podrumu. Imaju ugodan miris, no trpak okus, stoga ih uživamo samo kuhane. Sirove kriške ulažemo među kupus koji pripremamo za kiseljenje.


Zbog obilja sluzi kompot od dunja je vrlo upotrebljivo sredstvo kod upale želuca, crijevne sluznice i dišnih putova te kod proljeva. Parne kupelji od dunjinih listova dobro čine kod spuštene maternice. Dunjino sjeme namačemo u vodi dok se ne zgusne u sluz koju upotrebljavamo kod dekubitusa, opeklina, kod raspucane kože i prsnih bradavica. Kod čireva u usnoj šupljini možemo njome i grgljati.

0 komentari:

Objavi komentar