Pratite nas na Facebooku

Hmelj

Written By Unknown on četvrtak, 5. veljače 2015. | 09:16

Latinski izraz: humulus lupupus

Hmelj se penje po grmlju, ogradama i drveću. Upotrebljavamo ženske cvatove, slične češerima. Sakupljamo ih u rujnu, sušimo i čuvamo u tamnim staklenkama koje se mogu dobro zatvoriti. Ima vrlo aromatičan a u većim količinama čak i omamljujući miris. Okus mu je vrlo gorak i trpak. Mlade pupoljke beremo u ožujku i travnju za salatu, cvatove u srpnju i kolovozu, a češerice u jesen.

Čaj od hmelja

Čaj zbog gorčine jača želudac i potiče tek. Pijemo ga hladna, otprilike sat prije glavnoga obroka. Snažno utječe na izlučivanje mokraće i odvodi nakupljenu vodu. Ljekovito djeluje i na giht i reumu. Sok od svježih listova veoma olakšava zatvor i pospješuje izlučivanje i odvoženje mokraće. Čaj djeluje smirujuće na živce: tjelesna i živčana napetost popušta, regulira se ubrzano bilo, stišava se depresija. Normalizira se pojačani rad srca. Čaj vraća i omogućuje normalan san. Pijemo ga pola sata prije odlaska na spavanje. Možemo mu dodati i odoljen, glog, imelu. Nakon njegove konzumacije smanjuje se spolna prenadraženost. Čaj regulira mjesečnicu, smiruje bolove u maternici i ublažava klimakterijske tegobe, Začepljenu jetru liječimo u proljeće salatom od izdanaka hmelja.

 

0 komentari:

Objavi komentar