Pratite nas na Facebooku

Hrast lužnjak

Written By Unknown on četvrtak, 5. veljače 2015. | 09:39

hrast lužnjak
Poznat kao: dub, dubovina, hrast lužnjak, lužni hrast, rani hrast, hrast
Latinski izraz: Quercus robur / Quercus pedunculata

Dvije su vrste hrasta: lužnjak i kitnjak. Prvi raste uglavnom u nizinama, a drugi raste na višim položajima. Listovi lužnjaka imaju kratke, a oni kitnjaka duge peteljke. Najdjetvornija je kora mladih grana i izdanaka. Sakupljamo je u svim godišnjim dobima, a plodove, žir u rujnu i listopadu. Treslovina u kori najvažniji je ljekoviti sastojak hrasta.

Upotreba hrasta i čaj

Kod upale crijevne i želučane sluznice te crijevnog katara. Ne preporučujemo ga kod živčanih crijevnih tegoba (crijevne nervoze). Pomalo zatvara, stoga liječi proljev. Dosta se preporučuje kod čira na crijevu i želucu. Čaj od hrastove kore veže otrove i na taj način pročišćuje tijelo. Pijemo ga kod otrovanja gljivama i nikotinim.
Kod svakog otrovanja gljivama treba otići liječniku. Liječenje ljekovitim biljem može samo pomoći liječnikovoj terapiji. Čaj osim toga veže i kemijske otrove koje svakoga dana unosimo u organizam hranom te olovo koje udišemo. Nužno je da taj čaj pijemo više puta u ovom kemijom prožetom dobu.U litru vode stavimo veliku žlicu kore i kuhamo 5 do 10 minuta. Pijemo ga s mlijekom bez šećera. Pijemo ga i kad smo mamurni, ako nas ugrize zmija ili ubode kukac. Njime su se spasili mnogi koji su imali krvav ispljuvak ili su čak povraćali krv i imali unutrašnja krvarenja. Natečene noge liječi mješavina čaja od jednakih dijelova kore, pelina i poljske preslice.Tu mješavinu poparimo šalicom kipuće vode i pijemo na žlice.

Vanjska upotreba:
Sjedeće se kupelji preporučuju kod ispadanja debelog crijeva a njima se mogu izliječiti i fistule na tom crijevu. Protiv vrlo jakog zatvora dodajemo i koru krkavine. Kod hemoroida i fistula pomažu i klistiri od jednakih dijelova kore hrasta, kamilice i kadulje. Uvarak od kore liječi mnoge bolesti: rane, zagnojena mjesta, čireve te potkožne čireve. Protiv znojenja nogu preporučuju se svakodnevne kupelji nogu. Treba utvrditi uzrok te tegobe. Kupelj pomaže i ozeblinama na nogama. Kod lakših lomova bolove smanjuju oblozi od mljevene kore: stavimo ih još vlažne i tople u vrećici na mjesto loma. Zbog tanina u kori kupelji pomažu kod ekcema i drugih kožnih blesti, I kod psorijaze pomaže čaj od kore te kupelji i umivanje njegovim uvarkom. Kavu pripremamo ovako: zreli žir ogulimo, izrežemo na veličinu zrna kave, dobro osušimo na umjerenoj temperaturi te spremimo u dobro zatvorenu staklenku. Uzimamo onoliko zrna koliko nam treba kao pravu kavu desetak minuta. Potom ocijedimo, dodamo šećer, dolijemo mlijeko i pijemo 1 do 2 šalice na dan ili svaki drugi dan ako je bolest uznapredovala.

0 komentari:

Objavi komentar