Pratite nas na Facebooku

Čestoslavica ili dupčac

Written By Unknown on nedjelja, 13. srpnja 2014. | 10:01

Biljka poznata kao: čestoslavica, dupčac, pozemljuša.
Latinski naziv: Veronica officinalis.

Trajnica s korijenom koji puže. Cvjetni grozdovi imaju blijedomodre cvjetove. Cvate od svibnja do kolovoza. Bolje uspijeva na suhim mjestima, osobito na spaljenim krčevinama i u blizini hrpa drvenog ugljena. Biljku sakupljamo za vrijeme cvata, ali bez korijena. Sušimo je u hladu. Tek dobro osušenu biljku isjeckamo na sitno i spremimo. Čestoslavica sadrži mnogo ljekovitih tvari.

Čaj od čestoslavice


Čaj liječi ponajprije dišne organe. Jača prsa i oslabjela pluća, smanjuje kašalj, upotrebljavamo ga za znojenje. Liječi tuberkulozu i mokraćne organe, čisti bubrege i mjehur te jetru, slezenu i krv: na taj način jača organizam i smanjuje različite tegobe. Pomaže kod smetnji u želucu, crijevima i drugim probavnim organima. Kneipp ga preporuča protiv gihta i reume. Djelotvoran je kod liječenja ekcema i drugih kožnih bolesti, osobito onih s dosadnim svrbežom, jer pročišćava krv što je osnovni uvjet za otklanjanje svrbeža.

Čestoslavicu uspješno miješamo s raznim drugim biljkama kao primjerice za prsa: dva dijela čestoslavice, dio lazarkinje, dio plućnjaka, dio maslačkova korijena. Čaj protiv ekcema i bolesti kože te staračke svrbeži: dva dijela čestoslavice, dio bazge, dio divlje maćuhice, dio orahova lišća. Kod bolesnoga grla čajem ispiremo ždrijelo. Kod svih spomenutih bolesti možemo si pomoći tako što ćemo staviti svježu ćestoslavicu na bolesna mjesta.
Youtube verzija:

0 komentari:

Objavi komentar