Pratite nas na Facebooku

Blaženi čkalj

Written By Unknown on nedjelja, 13. srpnja 2014. | 09:48

Poznata kao: babino zelje, benedikta, biskupova brada, blaženi čkalj, pitoma sikavica.
Latinski izraz: Cnicus benedictus.

Jednogodišnja je biljka, visine do 60 cm pomalo slična stričku. Raste po kamenjarima obalnoga područja. Listovi su joj dlakavi i ljepljivi. Cvate od lipnja do kolovoza a cvjetne su joj glavice žute boje. Sazrijeva u kolovozu i rujnu a plodovi su joj duguljasti. Uzgaja se i u vrtovima. Biljku beremo u cvatu bez korijena.

Ljekovita svojstva čakalja


Čakalj je gorka ljekovita biljka za vanjsku i unutrašnju upotrebu. Dobra je ponajprije kod bolesti jetre i žuči, probavnih smetnji, nadimanja, zatvora, bolesti s visokim temperaturama, lijenih crijeva. Pročišćava i poboljšava krv. Povoljno djeluje na pluća i srce, stoga se te biljke treba sjetiti kod upale pluća, kašlja, katara, plućne i srčane astme, kod slaboga srca, kod smetnji sa želucem i crijevima. Korisna je protiv nesanice i smetnji u vezi sa živcima. Odličan je lijek protiv temperature, zaustavlja krvarenjam istjeruje gliste. Kao lijek za hemeroide preporučuju se sjedeće kupke.
Biljku osušimo i zdrobimo u prašak kojim posipamo rane da brže zacijele. Čak se i kod kanceroznih rana stanje poprilično poboljša. Organizam jača i ako biljku pijemo kao čaj.
Youtube verzija:

0 komentari:

Objavi komentar