Poznata kao: crnica, crnina, erika, jesenski vrijest, vrijesak, vrisac, vrišt.
Proljetna i jesenska crnjuša jednako su upotrebljavane svježe ili osušene. Sakupljamo biljku u cvatu: biljku možemo oguliti ili joj odrezati vrške cvjetnih stabljika. Kneipp ju je cijenio i na neki način iznova otkrio. Tradicionalna je medicina ne uzima u obzir a pučka je vrlo cijeni.
Ljekovita svojstva Crnjuše
Švicarski župnik Kunzle smatra je jakim sredstvom, stoga je ne bismo smjeli upotrebljavati kuhanu u crnom vinu ili samo namočenu. Čaj liječi reumu, bolesti bubrega i mjehura, bubrežne kamence i pijesak. Pročišćava krv i na taj način pomaže kod ekcema i kožnih osipa, gihta i reume.
Čaj
Čaj je dobar i za ispiranje upaljenih očiju i smanjivanje bolova u njima. Čaj upotrebljavaju i za umivanje i obloge kod kožnih bolesti, išijasa, gihta i reume. Čaj od cvjetova zaslađen medom; lagano uspavljuje.
1 čajnu žličicu preliti šalicom vode. Dodajte med. Taj čaj je vrlo dobar lijek kod bolesti spolnih organa pogotovo prostate. Čaju od crnjuše dodajte i koru od lipe te timijan. Čaj neko vrijeme pijemo svaku večer.
Youtube verzija:
0 komentari:
Objavi komentar